Kartice inspirirane NTC sustavom učenja

Osobe koje u zajedničkim aktivnostima s djecom provode dosta vremena, a to su uglavnom roditelji (zajedničko čitanje, traženje informacija iz knjiga, mapa, enciklopedija, razgovor o pročitanom, bogaćenje dječjeg rječnika, zajednički posjeti kazalištu, izložbama, sportskim događajima i razgovor o tome i sl.), olakšavaju razvoj njihovih interesa, odgovaraju na njihova pitanja i osiguravaju toplinu i podršku intelektualnim istraživanjima, što ujedno i potiče razvoj dječje darovitosti.

Pored navedenoga, ukoliko dijete ide u vrtić, od velike je važnosti i stvaranje stimulativnog okruženja u kojemu se u prvom redu potiče razvoj motivacije, pozitivni stavovi prema obrazovanju i znanju općenito, interes za uspjeh djeteta, visoka očekivanja od sebe i djece itd.

Aktivan angažman odgojitelja i roditelja ne podrazumijeva samo količinu zajednički provedenog vremena, već i jedan poseban stil poučavanja koji se temelji na inicijativi i aktivnostima samog djeteta.“ R. Rajović, NTC sustav učenja

Ukoliko ste se već susreli s NTC sustavom učenja, jasno vam je na koji način on funkcionira te kakvim vrstama zadataka i kojim metodama postići ovo gore navedeno. Za one manje upućene kratko ću samo napomenuti da NTC sustav učenja stavlja naglasak, ne na učenju napamet i reprodukciji, već na spajanju učenja i pokreta, misaonim klasifikacijama i serijacijama, asocijacijama.

Ove su kartice nastale na poticaj naše djece i kao plod našeg aktivnog roditeljskog angažmana, nastojanja da provedemo kvalitetno vrijeme s našom djecom koje će za njih istovremeno biti i stimulativno.

*O NTC-u je već bilo riječi na ovom blogu. Više možeš pročitati ovdje.

KAKO IZGLEDAJU KARTICE?

Na 4 stranice PDF dokumenta (4 str. x 12 kartica) naći ćete najpoznatije europske države (ne sve) i njihove znamenitosti, prepoznatljive simbole, jela, običaje, kulturne spomenike i sl. Možda ćete neke znamenitosti trebati još istražiti, ali predlažem da to učinite s djecom jer već tu počinje vaša interakcija, druženje i podrška intelektualnim istraživanjima.

Kartice koje možete pronaći na ovoj stranici inspirirane su NTC sustavom učenja i namijenjene su djeci od 5-6 g., ali ukoliko vaše mlađe dijete već poznaje 10 i više zastava, vjerojatno će ga zanimati i ovaj sadržaj.

KAKO KORISTITI KARTICE?

Možete ih koristiti asocijativno: sve prikazano na kartici uparivati sa zastavom;

♦ analogija: pr. zastava Norveške je u odnosu na zastavu Finske kao zastava Italije prema zastavi…

♦ nelogične priče („Cilj ovakvih priča aktivacija asocijativne regije, da dijete misli dok povezuje riječi u cjelinu, da osmisli svoju priču, a na kraju ju može i nacrtati.“ izvor), pr. kartica Češka republika: češki robot (naziv za robota je smislio češ. pisac K. Čapek) je pozdravio pčelicu Maju i Krteka koji su pili sok iz čeških kristalnih čaša.

♦ u svakodnevici; bilo da putujete u inozemstvo, kuhate jelo određene europske kuhinje, slušate glazbu, čitate putopisnu knjigu za djecu ili ste uz globus, mapu ili dokumentarac, idealno je vrijeme za korištenje kartica i prizivanje svega što su djeca s njih zapamtila i što bi mogla povezati s novim sadržajima.

Ovdje možete besplatno preuzeti kartice inspirirane NTC-om:

Neka vam je poticajno, stimulativno, izazovno i zabavno korištenje ovih kartica!

😊

Ograničenje od odgovornosti: ove kartice nisu autorizirani dio NTC programa i ni na koji način ne žele to ni biti. Stvorene su u kućnoj radinosti po uzoru na licencirane kartice kako bismo svojoj djeci pružili poticajne materijale. S istom tom namjerom nudim ih i vama.
Kartice se ni u kojem slučaju ne smiju komercijalno koristiti.
„Besplatno primiste, besplatno dajte.“ 😉🙏🏻

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.