NTC sustav učenja

kartice s autima i zastavama

Ukratko, NTC (Nikola Tesla centar) sustav učenja temelji se na ideji da se pokaže značaj i nužnost povećanja udjela neurofizioloških spoznaja u formalnoj edukaciji djece.

Detaljnije o temi u nekom drugom postu. Zasad ovoliko, od osnivača:

Dijete vrlo rano pokazuje sposobnost prepoznavanja složenih apstraktnih simbola, ali većina roditelja ne potiče razvoj ove sposobnosti. Poznato je da dijete između 2. i 3. godine života počinje prepoznavati razne simbole (često su to marke automobila ili robne marke poznatih proizvođača za djecu). Dijete vrlo brzo može prepoznati desetke različitih simbola, ili samostalno naučiti većinu slova prije 5. godine i tako nam jasno daje znak da je spremno za početak složenijih oblika učenja. Upravo uz pomoć takvih simbola možemo ga uvesti u svijet misaonih klasifikacija, serijacija, asocijacija, što je izuzetna osnova za kasnije razmišljanje i učenje. Nažalost, mi se uglavnom zadovoljavamo prepoznavanjem simbola i najčešće ni ne vježbamo s djetetom aktivnosti koje podrazumijevaju apstraktno mišljenje sve do njegovog poslaska u školu.“

dr. Ranko Rajović, autor NTC programa

Potaknuti interesom našeg prvog sina (tada 1,5 g.), počeli smo zajedno s njim aktivnije promatrati marke automobila na parkiralištima, tražiti one koji se rjeđe susreću, gledati i razvrstavati marke u njegovoj kutiji s autićima kod kuće i sl. S vremenom smo ih povezali sa zastavama, a naknadno i sa slovima.

Kroz igru smo istraživali i učili, a do 3. g. je usvojio velik dio zastava i sva slova abecede. Naravno, nismo ga filali, već smo aktivno iskorištavali njegovu poučljivost, znatiželju i želju za novim sadržajima. Nismo to radili zato da bismo od njega stvorili lumena, već zato što to sva djeca te dobi jednostavno mogu, ali mi odrasli većinom nismo toga svjesni. Za više informacija preporučam literaturu dr. Rajovića, ima materijala na YouTube-u, kao i na društvenim mrežama.

Ovo je jedan u nizu postova koji slijedi o našem iskustvu s NTC programom. Zasad vam donosim kartice s markama auta i pripadajućim državama iz kojih potječu.

Korištenje kartica možete dodatno obogatiti korištenjem atlasa, karte svijeta/Europe ili globusa.

SAVJET: Prije nego što krenete printati, savjetujem da pripremite hamer papir. Čvršći je i deblji pa od njega stvarno nastanu kartice koje se tako lako ne gužvaju. Može se kupiti u formatu A4 u svakoj boljoj knjižari.

Ukoliko klinci pokažu interes za ovaj sadržaj, svakako plastificirajte!

*ovi materijali nisu licencirani od strane NTC sustava učenja, nego su isključivo inspirirani metodom i napravljeni u kućnoj radinosti 🙂

Jedna misao o “NTC sustav učenja

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.