10 koraka do idealne težine zajedno s Kristom

(Na naslovnoj slici smo ja i moj sadašnji suprug. Ja u najdebljoj fazi svog života, a on kraj mene je KIF-ovac. Bog ima izvrstan smisao za humor.) 😅😂

Deset koraka! Jesam li privukla tvoju pažnju, hm?

Onda možemo odmah krenuti s kratkim uvodom: rođena sam i odgojena u Slavoniji. Jelo i piće su ovdje povod i glavni dio druženja i društvenih događanja. Ništa od toga ne bi bio problem da se ne radi o velikim količinama mesa, mesnih prerađevina i obilnim porcijama. Da skratim, kod nas je normalno obilno i često jesti. Može se reći da je društveno prihvatljivo imati prekomjernu tjelesnu težinu.

Ja sam svoj višak počela skupljati u srednjoj školi iz čistih emocionalnih razloga. Stvari su kulminirale na fakultetu kada sam dosegla svoj maksimum od 20 i nešto kila viška na relativno malu visinu od 165 cm. Danas to otvoreno mogu nazvati, čistim emocionalnim prejedanjem.

No krenimo zajedno na „korake“ zbog kojih si otvorila ovaj blog post. Želja mi je podijeliti svoje iskustvo jer je težina, osim estetskog, za mene predstavljala i zdravstveni problem: prekomjerno znojenje, kratkoća daha i otežano kretanje, neredoviti ciklusi i stolica, problemi s tênom i sl.

Iako sam pokušala biti što sažetija, tekst je podulji jer sam htjela obuhvatiti sve. Hvala ti na strpljenju. 😊

1. Zavoli sebe onako kako te ljubi Gospodin

Vjerojatno si ovo već čula, ili negdje pročitala, ali je ovo prevažan, temeljni korak uz pomoć kojeg ćeš dobiti svu potrebnu ljubav za prihvaćanje same sebe, snagu za ustrajnost i polet da zakoračiš u slobodu.

Moja je fizička promjena počela kada sam iz spoznaje ljubljene kćeri Božje počela i sama cijeniti i prihvaćati sebe sa svim ograničenjima, grešnim navikama i nesavršenostima. Promatrala sam i upoznavala Ljubav koja mene ljubi. Baš cijelu mene!

U ovoj početnoj fazi preporučujem uzeti Bibliju te iščitavati i podcrtavati sve dijelove koji govore o tome koliko si Mu dragocjena, koliko te ljubi i brine o tebi, koliko te želio na ovome svijetu i koliko Mu trebaš. Pomaže i ako si iste citate ispišeš na papiriće i staviš na vidna mjesta, po džepovima ili u novčanik kao trajni blic-podsjetnik. Pokušaj ih nekoliko i naučiti napamet, ti će redci biti poput duhovnog oružja u trenutcima napasti.

2. Hodaj u istini i odbaci lažne izgovore

Ja jako volim slatko!“, „Ma ja zapravo uživam u hrani.“, „Volim papati.“, „Na mene se brzo prima.“, „A, ja ti volim jesti u društvu.“… Zvuči poznato? 😏

Ovo su sve moje rečenice. Mogla bih ih navesti još mnogo. Lažnih, poluistinitih i onih iza kojih sam se skrivala i utapala loše osjećaje u slasnim, ali suvišnim, zalogajima.

Jednostavno je potrebno priznati istinu. 🙏 Pokušaj krenuti jednostavno poput djeteta:

Gospodine, imam problem. Imam ovisnost. Robujem grijehu neumjerenosti, izliječi me i oslobodi me. Ovaj je problem toliko veći od mene, preslaba sam i padam, ali predajem se u Tvoje ruke i vjerujem da mi već daješ potrebnu snagu da napravimo zajedno prve korake. 🙏🙏🙏

Dobra je vijest što našeg Isusa zanimaju detalji; pričaj mu o hrani i napastima, zamoli Ga da ti ukaže na uzroke neumjerenosti. Iznesi sve pred Njega; od sitnica do velikih problema i teškoća. Budi konkretna i iskrena u molitvi te hodaj u istini s Kristom. Možeš Ga primjerice svaki dan pitati jesi li bila umjerena i jesi li na dobrom putu. Traži Istinu i računaj na Njegov odgovor.

Ovo je ujedno i bolna faza u kojoj ćeš se suočiti s iscjeljenjem rana koje nosiš i razlozima zbog kojih je prisutna neumjerenost, ali je toliko potrebna.

Gospodine, za tebe živjet će srce moje i živjet će moj duh. Ti ćeš me izliječiti i vratiti mi život, bolest će mi se pretvorit’ u zdravlje

Izaija 38, 16

3. Moli i posti za vodstvo Duha Svetoga

Duh Sveti je premoćan, nemoj Ga nikako zaobići! 🙌 Često se u problemima i teškoćama obraćamo izravno Bogu Ocu, Kristu Sinu, Majci Mariji, ili kojem drugom nama bliskom svetcu. Izvrsno činiš! Međutim, umjerenost, tj. suzdržljivost je čisti plod Duha Svetoga. Pokušaj se, dakle, obratiti prvo Njemu!

Dugo sam vremena, onako površno srednjoškolski, ali nedvojbeno žarko, molila da smršavim i da budem normalne težine. Tek s rastom u vjeri, moje su se molitve počele mijenjati u prošnju umjerenosti. Duh Sveti je djelovao snažno, ali tiho, usmjeravajući moje srce prema Gospodinu i otkrivajući istinu o grijehu neumjerenosti u koji sam svakodnevno upadala.

S vremenom mi se Duh Sveti otkrio kao moćni saveznik na životnom putu i moji su obroci, zalogaji, misli o hrani prolazili uz iskrene i strelovite zazive Duhu Svetomu išteći od Njega umjerenost.

I dandanas se na sličan način molim Duhu Svetomu.

Što se tiče posta, samo kratko: posti s konkretnom nakanom, ali bez primisli o mršavljenju putem posta. Na ovom je području u početku potrebno dosta vremena za čišćenje od takvih primisli i želja, jer nekako naginjemo spojiti (ne)ugodno s korisnim. Kreni skromno i predaj svoje slabosti Gospodinu, a On neka ih preobražava i djeluje preko njih.

Ovo još nije ona najgora faza, ali je blizu.

4. Nakon pada se odmah podigni i kreni dalje

Dogodit će se kad-tad. Želim te upozoriti na jednu veliku zamku koja je mene mučila. Npr. kad prekršiš zadanu si mjeru i onda misleći „pa što, ionako sam već prešla mjeru, što još jedan-dva kolača sad znače?“ kreneš dobrim starim putem prejedanja.

Ne! Takve misli ne dolaze odozgor i velika su napast zloga koji ne želi da budemo vjerni u malim stvarima ili općenito da budemo „prestrogi“ i „prezahtjevni“ prema sebi. Njegov je slatki glas ono opravdavanje i želja za ugađanjem sebi koja zvuči tako prirodno i ugodno.

Preporučam ti strelovite molitve Duhu Svetomu. Možeš moliti i bilo koju tebi značajnu i moćnu molitvu. Također, makni se od napasti; u drugu prostoriju, počni raditi posao koji si odgađala ili stoji. Čitaj knjigu ili povedi djecu u šetnju. Štogod, samo ne stvaraj priliku za suvišno jedenje. I pliz, ne skrivaj se dok jedeš, ne jedi s nogu (ovo se ne računa ako imaš novorođenče)😁 i ne odlazi nepotrebno u špajz!

Također preporučam da svoje padove predaš Kristu u sakramentu Ispovijedi. Oprost će ti dati milost, potrebnu utjehu i okrijepiti tvoj duh da ustraje dalje. Zapravo, jako je bitno da su ti dani što ispunjeniji molitvom, sakramentima pa i duhovnim pjesmama koje uzdižu tvoj duh prema Nebu.

 

Gospodin mi je svagda pred očima jer mi je zdesna da ne posrnem

Psalam 16, 8

5. Uzmi Mariju za primjer i za zagovornicu

Marijina velika ljepota bila je navještavana već u Starom zavjetu. 💙 Međutim, ne radi se samo o ljepoti radi ljepote. Nezina ljepota služi kako bi Bog preko nje dodirivao duše i nadahnjivao našu vjeru. Najljepšu i najljupkiju ženu koja je hodala zemljom, u litanijama, između ostalih naziva, zazivamo i posudo duhovna. Želim reći da, osim što je Marija (bila) fizički lijepa, ona je i puna duhovnih dobara i stoga ju s punim pouzdanjem, osim kao uzor ljepote kojoj težimo, trebamo uzeti za Majku od koje možemo tražiti duhovna dobra koja će nam pomoći na putu punom iskušenja, te kao moćnu zagovornicu u trenutcima slabosti. 💙💙💙

6. Odgajaj volju!

“Lako je biti dosljedan jedan dan, nekoliko dana. Teško je i važno biti dosljedan kroz sav život…“, istinito kaže papa Ivan Pavao II. Volja je naše trajno unutarnje odabiranje onih ponašanja koja nas vode k zadanomu cilju. Volju odgajamo, u volji ustrajemo, volji dajemo prednost i kad smo nevoljni jer je nadređena emocijama koje su kratkotrajne. I zato, ustrajno i dosljedno odgajaj volju jer:

Sine moj, dok si živ, kušaj narav svoju, vidi što joj šteti i to joj uskrati.“

Knjiga Sirahova 37, 27

7. Istreniraj nepce i kreći se!

Mojih 5 porođajnih (i još nekoliko drugih dužih) boravaka u bolnici istančali su moje nepce za bolničku hranu. Obilne porcije prosječno pripremljenih namirnica s malo ili ništa začina pročistile su moje nepce. Kad sam prvi put nakon 2 tjedna bolničkog liječenja okusila čips ili čokoladu, za mene je to bila prejaka eksplozija na okusnim pupoljcima. Baždarena na bezokusno, osjetila sam koliko su mi uobičajeni slatkiši i grickalice preintenzivnog okusa.

Poruka: istreniraj nepce na zeleno i šareno, na voće i povrće, na sezonski, svježe, na cjelovito, a ne prerađeno. Ne moraš biti nutricionistica da prepoznaš hranu koja šteti tvom zdravlju, samo primjeni ono što već znaš. Tvoje nepce to može prepoznati, istreniraj ga!

Kreći se jer je Otac stvorio tvoje tijelo za kretanje, a ne za sjedenje. Neću ulaziti dublje u dobrobiti svakodnevne fizičke aktivnosti, ali računica koja vodi prema idealnoj težini je posve jednostavna: potroši više nego što uneseš u sebe.

bucmasti obraščići su tek vrh sante leda

8. Ne računaj na dodatne kilograme tijekom blagdana i slavlja!

Tvoj je želudac jednake veličine prije Božića, kao i na sam Božić! Nema smisla da ga pretrpavaš obrocima i poslasticama kojima ćeš ga svjesno preopteretiti.

Jednom sam prilikom spomenula način na koji se u našem domu slave blagdani, a to je svečana jednostavnost.

Jednostavnost u količini pripremljenoga (nastojimo izbjeći prejedanje ili suprotno: bacanje viška hrane) i jednostavnost u složenosti pripreme jelâ (ne želim da vrijeme za štednjakom bude duže od onoga koje poklanjam obitelji), ali zato svečanost u slavlju, zajedništvu i smislu samog blagdana ili obiteljskog slavlja. Zapamti termin, možda će ti koristiti: svečana jednostavnost. ☺️

Ne čini nikome što bi tebi samomu bilo mrsko. Ne pij vina do pijanosti; neumjerenost uklanjaj sa svoga puta.“

Knjiga Sirahova 4, 15

9. Preuzmi odgovornost!

Tvoje je tijelo dom tvojoj duši i duhu. Stvorena si na sliku Božju i upravo stoga imaš veliku odgovornost čuvati, održavati te, iznutra i izvana, obnavljati hram Duha Svetoga u kojemu boraviš. Loše ili neuredno se hraniti, ne mariti za prekomjernu težinu u jednu ruku znači ne preuzeti odgovornost za vlastito tijelo. Ovo možda zvuči grubo, ali je istina. Sve vrijeme koje sam se prejedala jeftinim keksima pod izgovorom da volim slatko, zapravo sam izbjegavala odgovornost za vlastito zdravlje i težinu. Svoju sam odgovornost prebacila na izgovor „ja jako volim slatko“.

Možeš moliti ovako: Kriste, pomozi mi preuzeti odgovornost nad svojim obrocima i kontrolu nad hranom koju unosim u sebe. Bez tebe ne mogu ništa, stoga Te molim da ovu neumjerenost koja me razapinje preuzmeš na sebe i pomogneš mi preuzeti odgovornost i kontrolu nad onim što unosim u sebe.

10. Zahvaljuj!

Zahvaljuj na svemu što se nalazi na tvom stolu. Ako su to tek pržene lepinje kojima si taj dan nahranila sebe i svoju obitelj, zahvali.

Potrudi se potražiti bolje, zdravije, kvalitetnije, raznovrsnije opcije, ali uvijek u svemu zahvaljuj za sve darove koje imaš na stolu! Taj nam je primjer dao sam Krist koji je za svaku danu mrvicu prije blagovanja zahvalio Nebeskom Ocu. Nema retka u Bibliji koji nije zabilježio Njegovu zahvalu prije blagovanja, dakle, to je nešto izuzetno važno, a vezano je uz hranu!

Zahvaljuj na hrani, ali i na dijelovima tijela koji ti se ne sviđaju, oko kojih se boriš da ih promijeniš i oblikuješ, ili koje ne možeš prihvatiti i prigrliti. Blagoslivljaj ih i zahvaljuj jer su i oni dar i nikada ne znaš za što su ti darovani baš takvi kakvi jesu. Vjerujem da su nam dani kako bismo po njima rasle u svetosti, a često i u poniznosti.

Zahvaljuj i prigrli sebe, ali nikada trajno ne ostaj u grijehu neumjerenosti.

Koji su Kristovi, razapeše tijelo sa strastima i požudama.“

Galaćanima 5, 24

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.