“Što danas kuhati?” u 10 koraka

Čini mi se da dvije najveće prepreke, mami motiviranoj za kuhanje, predstavljaju:

nedostatak vremena i

manjak brzo izvedivih ideja, ili ideja općenito.😅

1.Najlogičniji savjet je: usitnjene i tanko narezane namirnice su brže gotove. Ništa novo. Naribaš mrkvicu i peršin, malo prodinstaš na maslinovom ulju, doliješ vodu/temeljac i pri kraju blitvu ili kelj, začine i protisnuti češnjak; evo variva ili povrtne juhe.

2. Koristi brzinske namirnice. Zamijeni trijadu krumpir-riža-tjestenina, prosom, kus-kusom, bulgurom, zobenim pahuljicama i sl. Riba je također brzinska: papaline i sitnije srdele se ne moraju čistiti, a u ribarnici vam ionako veću ribu očiste. Grill tava je zakon za ribu!

3. Smrzni namirnice koje se dugo kuhaju i stavi ih u porcije (npr. slanutak, ječam, grah). Na taj način ne moraš odvojiti cijelo prijepodne za nakuhavanje graha, on postaje brza hrana. 😉

4. Poštuj kratkoću pripreme povrća. Osim korjenastog povrća, mahunarki i krumpira, povrću je dovoljno da povene ili 5-7 min u vreloj vodi, doslovno. Osim toga, povće se može jesti i sirovo (čak i batat). Brzinska tuna salata sa sirovim šinatom, nasjeckani kelj na salatu (umjesto tipičnog kupusa), sirova naribana mrkva, cikla. Čudo od vitamina! 👍

5. S obzirom da je povrće brzinska namirnica, kuhaj vegetarijanski barem 2-3 puta tjedno (složenci, variva, hladne salate, popečci…). Zeleno povrće/korjenasto+ mahunarke i začini= bezbroj hranjivih kombinacija. U slučaju da imaš slavonskih gena kao ja,😂 za podlogu jela poprži malo slaninice ili dodaj narezane kobase za puniji okus.

6. Koristi jučerašnje ostatke, recikiraj. Ne samo da je održivije i brže, nego je često i kreativnije. Imaš ostatke mesa od nedjelje, mogućnosti su sljedeće:

  • ostaviš meso, ovisno o količini, skuhaš samo juhicu i prilog
  • uzmeš meso i na kraju ga ubaciš u svježe skuhano varivo
  • od ostataka mesa napraviš Cezar salatu
  • ubaciš meso u povrtne popečke
  • napraviš đuveč s tim istim meso
  • quiche…, mogućnosti se nižu!

7. Neke stvari se pripreme unaprijed (npr. temeljac za više dana, odmrznuti ili nasoliti meso dan prije i sl.). Kupiti namirnice unaprijed, obično subotom na tržnici kupimo povće za cijeli tjedan. Skuhaj jelo za dva dana, naravno bez namirnica koje se ne smiju podgrijavati (gljive, špinat, krumpir i sl.).

8. Predlažem i lažni fast food: krumpirići iz pećnice, pizza s „tijestom“ od cvjetače, pizza s tijestom bez kvasca (J. Oliver); tuna burgeri i oslić burgeri iz pećnice; lažne lazanje (s običnim širokim rezancima); knedle od sira; grilano povrće (tikvice, patlidžan, batat…), lažne krafne iz pećnice (tijesto sa svježim sirom) i sl.

9. Koristi što manje posuđa. Najbrža su jela tzv. one pot dish; variva, tjestenine s: umakom, pestom, jajima, svježim sirom, carbonara; krpice sa zeljem itd.

10. Najvažnije, uključi malene koliko možeš pa makar da samo gule ili jedu mrkvicu, gnječe komad tijesta u pripremi, prave kontrolirani nered od brašna ili samo da ne smetaju oko vrućeg štednjaka. Sudjelovanje u pripremi je vještina koja se postupno razvija, kreni realno i sa zalihom strpljivosti. Svako senzorno iskustvo je vrijedno, kao i postavljanje temelja za zdrave prehrambene navike, ali doživljaj zajedništva je ono što se stvarno pamti.💗

 

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.