Kad bi Bog imao lice…

Znate onu iz 90-ih?

If God had a face what would it look like?
And would you want to see if, seeing meant
That you would have to believe in things like heaven
And in Jesus and the saints, and all the prophets?

One Of Us, Joan Osborne

Već godinu dana me u mislima prati jedna grafika, slična ikonama, koju sam vidjela na društvenim mrežama. Na prvi pogled je bila prepoznatljiva, a opet, dvoumila sam se predstavlja li uistinu ono što mislim da predstavlja. Tekst u pozadini je bio na poljskom, koji iako slavenski jezik, također je težak za odgonetnuti, ali nakon tjedana bezuspješnog mozganja poslala sam upit. Prijevod glasi:

Lice tvoje, Gospodine, ja tražim. Ps 27, 7-9

Tekst posve u skladu s grafikom, zar ne?🧐

Što to znači tražiti Njegovo lice i zašto se taj izraz toliko često spominje u Bibliji? Razmišljam: naravno da Bog nema liceBoga nitko nikada ne vidje: Jedinorođenac – Bog – koji je u krilu Očevu, on ga obznani., Iv 1, 18.

Ok, Krist (!) je imao ljudsko lice čije obrise možemo vidjeti na Torinskom platnu i Veronikinom rupcu, no svodi li se cijelo to pitanje traženja Božjeg lica isključivo na konkretno, povijesno, ljudsko lice? I zašto baš lice?

Lice je svakako jedan od naših najosobnijih dijelova tijela. Njime komuniciramo i ne dozvoljavamo bilo komu da uđe u taj naš osobni prostor. Poput djece ga ponekad prekrivamo i zakrivamo pri osjećaju stida, nevjerice, a kad nekomu i dozvolimo da se približi sasvim blizu, to je znak da nam je ta osoba izrazito bliska i da prema njoj gajimo najintimnije osjećaje. Kao mama, mogu reći da ne postoji niti jedan djelić lica mojeg djeteta koji nisam dotaknula, pomazila, poljubila.

Znači li to da je traženje Njegovog lica, traženje intimnog odnosa s Njim?

Svakako!

Baš kao i što se u Bibliji od samog početka pojavljuje ovaj izraz o traženju Gospodinovog lica, točnije Knjige Postanka, tako i svaki naš početak u kojemu odlučujemo hodati s Gospodinom, bliže Njemu, nužno znači traženje Njegovog lica. Lica, iz kojeg ćemo moći iščitati što Mu je to u našem životu posebno milo; koja su to naša djela koja Ga posebno raduju, a nama su na rast i obratno: koja su to djela koja Ga rastužuju i vrijeđaju; traženje smisla i Njegove volje za naš život. Taj hod ne znači fizički hodati; u određenom smjeru; promijeniti mjesto, iako može i to značiti, već otkrivati Ga ovdje i sada kako sja treperi, miriše i šušti baš poput A. B. Šimića.

Od prošle korizme nekako u pozadini svijesti meditiram nad ovim retkom u vlastitoj svakodnevici. Za razliku od većine ljudi koji su protekle godine bili pogođeni potresima i posljedicama koronavirusa, može se reći da smo se glatko izvukli, ali izazovi koji su nas dočekali na početku 2021. g. posve su druga priča.

Surova realnost

Moja je svakodnevica ovih mjeseci kao da je pred mene netko stavio ogromno zrcalo s uvećanjem svih onih negativnih osobina, mana, slabosti i mlakosti. Jad i bijeda! Iako sam još prije nekoliko mjeseci doživljavala traženje Njegovog lica u ovom duhu: Pokazat ćeš mi stazu u života, puninu radosti pred licem svojim, sebi zdesna blaženstvo vječno. Ps 16, 11, sada je to trenutno ovako: Odvrati lice od grijeha mojih, izbriši svu moju krivicu!, Ps 51, 11. Da stavim nekakav prikladan emotikon? Može ovaj: 😩

Nekad onaj samodopadni glasić u meni uzvrati: čemu tražiti Gospodina kad si samo onda osvijestiš mane i osjećaš se loše? Ta kršćanstvo ponekad izvana izgleda kao previše priče o grijehu i križu, a premalo o radosti uskrsnuća… I tako, razmišljam ja o tim stvarima i osjećajima dok se smrzavam na benzinskoj pumpi čekajući šlep-službu, jer sam iscrpljena preko svake mjere natočila pogrešno gorivo. 😱 Gdje si sad Bože? Pokaži mi svoje lice! Nemoj sakrivati lice od mene u dan moje nevolje! Prigni k meni uho svoje: kad te prizovem, brzo me usliši! Ps 102, 3. Znam gdje sam ja: na dnu još jednoga dana…

Na stranu prkos, odavno znam da nije stvar u osjećaju, nego u Istini! Rastem li više kao osoba kad se osjećam dobro u vezi sebe, ili kad pred Njim priznam grijehe i tražim oprost? Jesam li bolja supruga, majka, sestra, kći (…) kad se osnažujem popularnim knjigama i „mudrim“ člancima s portala, ili kad čitam Njegovu riječ i tražim da On bude moja snaga?

Jesam li bliža Tvome licu, jesmo li si bliže, Gospodine, kad mi ide od ruke, ili kad te u svojim prazninama i neuspjesima tražim?

Ako se pitaš kako je završila katastrofa na pumpi, recimo samo da mi je Gospodin pokazao blizinu i dobrotu Svoga lica poslavši mi u pomoć skromne ljude uz koje sam se postidjela svoje oholosti. LICEmjerka! Zanimljiv obrat i igra riječima, zar ne?

Kaže li Biblija kakvo je točno Božje lice?

Blještavo (od bljeska pred licem njegovim užga se ugljevlje plameno, 2 Sam 22, 13), kao sunce (i preobrazi se pred njima. I zasja mu lice kao sunce, a haljine mu postadoše bijele kao svjetlost, Mt 17, 2), kao munja Mt 28, 3.

Slavno (pred licem njegovim pobježe zemlja i nebo; ni mjesta im se više ne nađe, Otk 20, 11).

Bog jest slavan i to je istinski razlog radosti: postoji istina, postoji dobro, postoji ljepota. Ove stvarnosti su Tu — u Bogu — neuništive. Djetinjstvo Isusovo, Josef Ratzinger.

Reci mi da ne tražiš istinu, da ne težiš dobru i da ne voliš ljepotu… SVI mi tražimo Njegovo lice samo ponekad na krivim mjestima. Svi smo mi Bogotražitelji. Tražeći Božje lice, koliko god nesavršena bila, želim i ja zrcaliti Njegovu istinu, Njegovu dobrotu i Njegovu ljepotu u ovome svijetu.

Neću duljiti, Veliki tjedan je pred nama, a to znači da ni ja ni ti ne možemo bez traženja Njegovog lica. To je jedini način da doživimo puninu uskrsnuća i intimnosti s Gospodinom koji je za nas poslao ono svoje najdragocjenije. Žrtvovao je, ne samo Svoje-Njegovo (Kristovo) lice na križu, nego i zadnju kapljicu Presvete Krvi, sve kako bismo mi, na našim licima, mogli nositi nadu i radost zbog Ljubavi kojom smo otkupljeni!

Neka te blagoslovi Gospodin
i neka te čuva!
Neka te Gospodin licem svojim obasja,
milostiv ti bude!
Neka pogled svoj Gospodin svrati na te
i mir ti donese. Br 6, 24

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.