Slova od brusnog papira (zašto i kako)

početak pisanja slova i upute za izradu slova od brusnog papira prema Montessori pristupu

Prije nego što počnemo uopće razmišljati da započnemo upoznavanje djeteta sa slovima, izuzetno je važno „pripremiti teren“. Nema potrebe, niti koristi, žuriti s učenjem slova. Dapače, ako se preskoče određene pripremne aktivnosti, može biti više štete nego koristi.

Na izradu ovih slova odlučila sam se dok je nastariji sin bio još u vrtiću, prepoznavao je slova i pokazivao interes za pisanje. Htjela sam preduhitriti sustav i omogućiti mu da kroz igru vježba pisanje malih pisanih slova koja bi ga čekala u 2. polugodištu 1. razreda. Također, htjela sam olakšati stvar i godinu dana mlađoj kćeri koja je ljevakinja.

U to vrijeme slova su se u školi učila poprilično brzim tempom (i tiskana i pisana u prvom razredu) pa tko pohvata, pohvata. Na sreću, Škola za život je to promijenila i pisana su slova sada prebačena u 2. razred.

U međuvremenu se u školama počeo primjenjivati i novi slovopis tako da sam i to imala na umu prilikom izrade ovih slova.

Pripremne aktivnosti za upoznavanje sa slovima

Pritom mislim na aktivnosti poput čitanja djetetu, smišljanja vlastitih priča, pjevanja i recitiranja pjesmica i rimovanih pjesama uz pomoć kojih će dijete istraživati glasovnu moć riječi kroz zvuk, ritam i rimu.

Jedna od važnijih pripremnih aktivnosti prije upoznavanja sa slovima su zvučne igre kojima dijete osvještava glasove (foneme) od kojih je sačinjena riječ. Time se razvija sposobnost da se pojedini glas izolira, a može se provoditi s djecom već od 2,5 g. Pojednostavljeni primjer ovakvih igara je „Vidim nešto na…“. Kasnije se igra proširi i na glasove kojima riječ završava i koji se nalaze u sredini, a s vremenom zamijenimo uloge i dijete pita nas: „Vidim nešto na p, a završava na ž“.

No da se vratimo na slova:

Jednom kad djeca pokažu zrelost i spremnost za detaljnije upoznavanje slova, tj. kad su u tzv. periodu posebne osjetljivosti, prednost se daje malim tiskanim slovima. Unatoč tome što se nama odraslima čine složenija od velikih tiskanih, razlog tomu je vrlo logičan. Mala tiskana slova su sve prisutna i djeca će se s njima susretati mnogo češće, a i koristit će ih tijekom života mnogo više. Uzmimo za primjer knjige, rekame, natpise na ulici, deklaracije na proizvodima i sl. Logično, zar ne?

Inače, prema Marii Montessori pisana slova prethode tiskanim zbog prirodnijih i fluentnih pokreta, ali se upravo zbog velike izloženosti djeteta, u praksi daje prednost upravo malim tiskanim slovima.

Prije nego što se bacite na izradu slova od brusnog papira, postoji jedan jednostavniji način na koji djeca mogu sličnim principom (taktilni podražaj+ pokret) vježbati pisanje slova. Ovaj je način brži za pripremu i također dio Montessori pristupa. Radi se o pisanju slova u soli (šećeru, palenti i sl.). Za izradu vam je potreban samo pladanj ili kartonski okvir, sipki materijal i kartice sa slovima koje možete napisati i ručno. Ovo je također dobar način i za uvježbavanje iscrtavanja oblika i pisanja brojki.

Hajdemo sad konačno na slova od brusnog papira!

ZAŠTO?

Posebnost Montessori pristupa leži u uključivanju što više osjetila prilikom izvođenja neke aktivnosti ili usvajanja nove vještine. Tako je i sa slovima od brusnog papira. Pojednostavljeno rečeno, uparivanjem taktilnog podražaja s pokretom ruke, mozak brže upija i trajnije pohranjuje dobivene sadržaje jer dobiva višestruke podražaje za istu stvar. Ovo je odgovor na pitanje zašto koristiti slova od brusnog papira.

*postoje i predivna slova od brusnog papira koja možete kupiti, ali stoje 425 kn. Vrijedi razmisliti o uradi sam verziji, zar ne? Još ako uključite malene, bit će zanimljivije!

KAKO?

Za izradu slova od brusnog papira trebat ćete:

  • brusni papir (najfiniji, tj. najmanje hrapav)
  • škare
  • ljepilo
  • A4 hamer papir u boji (5 crvenih i 1 plavi)
  • tekući korektor ili bijeli flomaster

Par savjeta:

♦računajte da će nakon rezanja brusnog papira biti potrebno škare naoštriti, tj. nemojte koristiti najdraže škare u slučaju da ih nemate gdje naoštriti. Vjerujte mi, isprobano.😫

♦također, umjesto brusnog papira, moguć je koristiti i filc. On je na dodir manje hrapav, ali je u kontrastu s glatkim papirom razlika na dodir osjetna.

1.Isprintajte željeni predložak slova (u priloženom dokumentu slova su zrcalno obrnuta, jer tek kad ih nalijepite na papir i izrežete, dobit ćete željenu orijentaciju).

2. Nalijepite na donju stranu brusnog papira ili filca i izrežite slova.

3. Hamer podijelite crtama na 6 jednakih dijelova (1 vertikalna crta i 2 horizontalne). Nalijepite slova na hamer papir ili karton pazeći pritom da samoglasnike zalijepite na plavu podlogu, a suglasnike na crvenu.

*za pisano slovo f okrenite odrezano polje hamera uspravno tako da vam stane jer je najveće od svih slova

4. Korektorom ili bijelim flomasterom označite početak pokreta na slovu, tj. točno mjesto s kojeg počinje pisanje tog slova. Ovo je iznimno važno kako bi dijete odmah u početku ispravno usvojilo pokret, jer je za svako prevježbavanje ili ispravljanje potreban dodatan trud i napor.

Ta da!👏 Vaša slova su spremna za korištenje: vježbanje pokreta, slaganje slova, grupiranje, pridruživanje predmeta s početnim/završnim slovom… i sve ostalo što vam spontano padne na pamet.

Za one koji žele znati više

Sljedeći stupanj u Montessori pristupu su tzv. pomična slova/abeceda. Ona je sačinjena od drvenih malih i velikih tiskanih slova i rečeničnih znakova. Koristeći pomična slova dijete može slagati pojednine riječi, rečenice i, s vremenom, kraće tekstove ili pjesmice. Kućna izrada ovakve vrste abecede je gotovo nemoguća, osim ako imate dobro opremljenog i strpljivog stolara pri ruci. Na sreću, postoji i proizvod s hrvatskim slovima (č, ć, š, ž…) koji proizvodi Linit design (490 kn) i Hercegova trgovina (465 kn).

Pretpostavlajam da bi se i ta slova dala napraviti u DIY verziji (isprntana pa plastificirana), ali to je već priča za neki drugi post… 😀

Teoretski dio ovog teksta pomogla mi je oblikovati jedna divna Tamara, koju odlikuje srtučnost, kreativnost i mirotvorsto u montessori duhu. Njezin blog Montesorivolim ne smijete zaobići!
Preporučujem i knjigu Montessori čitanje i pisanje, Lynne Lawrence u kojoj ćete naći apsolutno sve što vas zanima o slovima 😉

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.