Biblije za djecu i koja je NAJ?

Primjeri Biblija za djecu

Znajući da smo vjernici, ljudi nam često poklanjaju Biblije za djecu. Neke smo tijekom godina kupili  mi, tako da ih se nakupilo… Evo nekoliko primjera Biblija za djecu na kojima ćete bolje moći vidjeti i shvatiti sve što je na prethodnoj stanici navedeno. Radi što bolje usporedbe, iz svake sam Biblije uzela isti tekst o Mojsiju.

Moja prva Biblija (Priče Starog zavjeta), (24sata, Zagreb 2015.)

Ovu smo Bibliju kupili na kiosku rabljenih knjiga za 10 kn. Izdana je u nakladi jednog nekvalitetnog dnevnog lista. Ilustracije su šablonske i nemaštovite. Tekstovi su bazični i previše pojednostavljeni, pomalo naivni.

Koristili smo ju za putovanja; malena je, lagana i otporna. Uz to, ne bi nam bilo žao da ju slučajno zametnemo ili izgubimo. :/

Moja prva Biblija slagalica (Verbum, Split, 2017.)

Dobivena na poklon. Iako nije bila jeftina, a na opip je vrlo kvalitetna, nažalost, nije nešto što bih preporučila. Ova knjiga želi zadovoljiti dvije uloge (biti Biblija i igračka), a istovremeno ne zadovoljava ni jednu u potpunosti. Radi se o 6 stiliziranih priča iz Biblije (stvaranje svijeta, Mojsijevo rođenje, Samson, David, Isusovo rođenje i Isus voli djecu) i 6 slagalica podjednake težine/stupnja.

Iako je u početku izgledala obećavajuće, nismo ju dugo koristili. Ni tekstom, ni ilustracijama ne vuče nas na čitanje. Nije prikladna za putovanja ili korištenje izvan doma. Slagali jesmo neko vrijeme, dok dijelovi slagalica nisu počeli ispadati listanjem knjige.

Moja krsna Biblija (Verbum, Split, 2014.)

Dobivena na poklon. Velika je prednost što sadrži brojne molitvice i blagoslove za najmlađe (na početku i na kraju). Također, ima i predložak za izradu obiteljskoga stabla, kao i stranicu „Moja postignuća“.

Ilustracije su zgodne i likovno pročišćene, a tekst je na zanimljiv način prilagođen najmlađima. Sadržajno, ova Biblija u svakoj priči slavi Gospodina. Prikladna za dob 0-3 godine.

Malena i kompaktna, kvalitetan tisak. Nosili smo ju u crkvu, na putovanja. Preporučam.

Moja krsna Biblija (KS, Zagreb, 2014.)

Jako slična prethodnoj krsnoj Bibliji: sadrži veći broj umetnutih molitvi, kao i obiteljsko stablo. Ilustracije su dopadljive. Tekst mrvicu više pripovijeda nego što veliča i slavi Boga. Prikladna za dob 2-4 godine. Čvrsta i kvalitetna.

Bibilija za djecu (Biblijski institut Zagreb, Zagreb, 2017.)

Kupljena. Iako su ilustracije malo prestripovske za moj ukus, našoj se djeci sviđaju. Tekstom vjerno i opširno prati original. To joj je i najjači adut. Slova su poprilično velika stoga je laka za čitanje. Stilom pisanja i oblikovanjem sadržaja čini mi se najprikladnija za školski uzrast, tj. za samostalne čitače (1.r.-4.r.). Na kraju ima i popis biblijskih tekstova na kojima se temelje priče.

101 omiljena priča iz Biblije (Riječi iskrene, Pušćine, 2017.)

Posuđena. Ilustracije su starinske, slične onima sa sličica koje dobijete prilikom blagoslova obitelji. 😉 Unatoč „staromodnom“ stilu ilustracijā, fotografski su vjerne i zbog toga se lako i uživjeti u priču. Tekst vjerno, a često i doslovno prati Bibliju spajajući ponekad priče i evanđelja u tekst sa širom perspektivom i kontekstom.

Posebno vrijedan je metodički dodatak na kraju teksta za roditelje i djecu. Roditeljima je namijenjen jedan konkretan citat iz Biblije za promišljanje, a djeci 3 pitanja vezana uz tekst. Prikladna za dob 7+.

Biblija za hrabre djevojčice i Biblija za hrabre dječake (Verbum, Split, 2019.)

Kupljene. Ove su me Biblije zainteresirale od prvog trena kad sam čula za njih. Posebno me, moram priznati, zanimala „ženska verzija“, jer su mi se ženski likovi u Bibliji (osim Marije, naravno) uvijek činili nekako zanemareni, po strani i mimo glavnih događanja.

Ilustracije su jednostavne i pročišćene. Prostiru se preko cijelih stranica što vas prilikom čitanja dodatno „uvlači“ u konkretnu situaciju, prostor i vrijeme. Posebno bih istaknula vjernost ilustracija u detaljima (npr. odjeća, uzorci, nakit, posuđe, krajolik i sl.).

Tekst je izuzetno vjeran originalu s minimalno prilagodbe, tek toliko za oblikovanje rečenica i tijek priče. Knjige imaju dodatnu vrijednost zbog istaknutih likova s kojima se bolje možemo upoznati preko njihove “osobne iskaznice”: gdje se u Bibliji spominje taj lik, značenje imena, mjesta gdje su živjeli, bračni status, djeca i ostala rodbina. Uz to je napisan kratak opis njihovog odnosa s Bogom, citat iz Biblije i dodatna pitanja za čitatelja (poistovjećivanje s osobom i propitkivanje vlastitog odnosa s Bogom prema njihovom primjeru). Osobno mi se sviđa još i zato što ističe prave primjere muževnosti i ženstvenosti koji su nam danas toliko potrebni.

Knjige se sadržajno podudaraju, tako da ako se odlučite za Bibliju za dečke, neće biti izostavljeni ženski likovi i obrnuto. Svaka knjiga ima 300-tinjak stranica što vam već dovoljno govori o sadržaju. Prikladne za dob 5+.

Ove bih dvije Biblije bez pretjerivanja nazvala Biblije s 5 zvjezdica: sjajne ilustracije, tekst izuzetno vjeran originalu i dodaci za djecu koji im olakšavaju da se poistovjete s likovima i pronađu savjete i odgovore za svoje životne situacije. Nije li upravo to smisao Biblije?

Jesam li spomenula da ima i trakicu za označavanje stranica?!

Biblije su dostupne na:

https://verbum.hr/biblija-za-hrabre-djevojcice

https://verbum.hr/biblija-za-hrabre-djecake

Još je jedna Biblija na koju bih skrenula pozornost:

Biblija za velike i male (Salesiana, Zagreb, 2018.)

Fantastične umjetničke ilustracije i poprilično vjeran tekst čine ju idealnim poklonom. Prikladna za dob 3+. Prelistajte ju u digitalnom obliku ovdje.

Nadam se da su vam neki od savjeta bili korisni i da ćete ubuduće lakše izabrati prikladnu i kvalitetnu Bibliju za djecu ili barem brže prepoznati “uljeza”. 😉 Znam da postoje još mnoge vrijedne Biblije za djecu koje nisam spomenula, slobodno pišite!

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.