Kako sam namjeravajući poučiti svoju djecu istovremeno bila poučena

…ili o jabuci pomutnje

Bliži se blagdan Duhova i ono što općenito znamo o tomu jest da je to blagdan na koji obilježavamo silazak Duha Svetoga na Kristove učenike. On je doduše „otišao“, uzašao, ali svojim je učenicima zauvijek poslao Duha Svetoga.

Iz vjeronauka se vjerojatno sjećamo i:

  • simbola Duha Svetoga: voda, pomazanje, uljem, oganj, golubica,
  • darova Duha Svetoga: mudrost, razum, savjet, jakost, znanje, pobožnost, strah Božji
  • plodova Duha Svetoga: ljubav, radost, mir, strpljivost, velikodušnost, uslužnost, dobrota, krotkost (poniznost, bogobojaznost), vjernost, blagost, uzdržljivost (samokontrola), čistoća (život bez grijeha)

Pitam se ovih dana, kako djeci približiti ovaj blagdan na njima shvatljiv način? – Vjerojatno postoji nekakav primamljiv i efektan način da im se to objasni.

Tu sad nastupam ja podučavateljica (moja profesionalna deformacija) 😉

Krenulo je s kopanjem po Internetu: Žena vrsna, kateheza o Duhu Svetomu– ništa, još smo premaleni.

Sljedeći je Pinterest. Ideje frcaju, tu su djeteline s 3 lista, jaja, jabuke, voda… Odaberem jabuku, a idući mi dan iskoči sljedeći tekst s prekriženim fotografijama navedenih primjera navodeći da su to heretičke ilustracije Trojstva. Ok, hereza. Nije li to pojam vezan isključivo uz Srednji vijek, mislim u sebi. Možda malo blaže zvuči na hrvatskom jeziku: krivovjerje. :/

ovo je ta jabuka pomutnje
(The Holy Trinity Booklet – Religion)

Dok se borim s unutarnjim argumentima za i protiv jer, hej, što je to krivovjerno oko jedne jabuke (?), vučem iz nekih udaljenih dijelova mozga svoja znanja i iskustvo o Duhu Svetom, bacam se na Klaićev riječnik i KKC. Ovo se pretvara u pravo istraživanje!

Nalazim se pred zidom

Ako želim djeci pričati o Duhu Svetomu, ne mogu ne spomenuti Njegov odnos s Ocem i Sinom, tj. pojam Presvetog Trojstva. I eto, moja planirana analogija jabuke i presvetog Trojstva nije prikladna iz navedenih razloga.

U redu, priznajem sama sebi. Veličina, dubina i potpuno značenje pojma Trojstvo nikako ne mogu biti uspoređeni, A KAMOLI objašnjeni primjerom jabuke. Zapravo, taj je odnos toliko dubok da ne može biti objašnjen ni samim razumom, on je jednostavno: otajstvo.

Djeca i riječ otajstvo u istoj rečenici?! Riječ koja dolazi od staroslavenskog glagola otajivati se: biti prikriven, biti tajanstven. To je velika tajna ili misterij koji možemo djelomično naslutiti i shvatiti, ali koji istovremeno nailazi naš razum… I sam je Bog otajstvo, zar ne?

Ako si ga shvatio, nije Bog.

Tertulijan

Jednom je netko rekao: ako pokušaš objasniti Trojstvo, izgubit ćeš razum, ali ako ga zaniječeš, izgubit ćeš dušu.

Što sad, govoriti djeci o tome ili ne? Čekati da me pitaju ili sama potaknuti razgovor? Reći ne znam ili govoriti iz srca? Imajmo na umu da djeca razmišljaju drugačije od nas odraslih, otvorenija su i lakše prihvaćaju stvari onakvima kakve jesu: s ljubavlju i bez previše filozofije.

Hm, onda je najbolje krenuti iskreno, jednostavno i od temelja (Biblije i Katekizma) pa, kad se jednom spontano dotaknemo teme, ja ću reći:

međusobna ljubav Oca, Sina i Duha je jedna velika tajna koju nikad nećemo moći cijelu shvatiti (iz 1 Kor 12, 4-6). Možda shvatimo jednom kad dođemo u Nebo

Pokušat ću i ovako:

naš Bog je veći od vremena i prostora, pa On istovremeno može biti i sve troje.

(KKC piše: Trojstvo je jedno. Božanske osobe ne dijele među sobom jedino božanstvo, nego je svaka od njih potpun Bog: »Otac je isto što i Sin, Sin je isto što i Otac, Otac i Sin su isto ono što i Duh Sveti, to znači po naravi jedan Bog.)

A što s Duhom Svetim s početka ove priče?

Zanimljivo, upravo me On poučio dok sam ja pokušavala poučiti vlastitu djecu. On me vodio kroz more tekstova i bespućima Katekizma; On je pomagao slagati misli i rečenice; On je na samom početku potaknuo ovu temu.

Odustajem li od poučavanja?

Naravno da ne, ali ne idem u to sama, baš kao ni apostoli: „Ta Duh Sveti poučit će vas u taj čas što valja reći. (Lk 12, 12).

Kao prvo, zamolit ću Duha Svetog za mudrost što i kako djeci reći. Pokušat ću govoriti iz vlastitog iskustva, tko je On za mene i kako utječe na moj život.

Kao drugo, pročitat ćemo što je u Bibliji za djecu napisano o Njemu. Ipak su ju pripremili bibličari i metodičari mnogo upućeniji od mene.

iz Katoličke enciklopedije za djecu, Verbum

I kao treće, zamolit ću Ga za razlučivanje i umjerenost kako ne bih postala pinterestmama, jer sve najvažnije je ionako već sadržano u Knjizi nad knjigama, nadahnutoj upravo tim istim Duhom Svetim.

Više potražite u:

Bibilja i Katekizam katoličke crkve
Youcat ̶ Katolički katekizam za djecu i roditelje, Verbum, Split, 2019. (https://verbum.hr/youcat-za-djecu)
Katolička enciklopedija za djecu, Ball, A., Davidson, K., Tomić, S., Julianne M. Will, Verbum, Split, 2011. (https://verbum.hr/knjige/katolicka-enciklopedija-za-djecu-4624 )
Kateheze o Duhu Svetomu: https://zenavrsna.com/kateheze-za-kucnu-crkvu-7-vazmena-o-duhu-svetome/25683
Zašto i kako poučavati djecu o trojstvu: https://www.steadfastfamily.com/trinity-kids/#sthash.DtENkemP.oK4oc1KU.dpbs
Zašto su ilustracije i analogije Trojstva pogrešne: https://heidelblog.net/2013/07/why-analogies-and-illustrations-of-the-trinity-fail/
Izvrstan tekst o (ne)razumijevanju Trojstva: https://www.christianity.com/god/trinity/god-in-three-persons-a-doctrine-we-barely-understand-11634405.html

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.