Uskrs u samoizolaciji više usmjeren na Isusa

uskrs u velikoj obitelji

Tijekom djetinjstva i odrastanja uvijek mi je Božić bio draži i ljepši, iako sam znala da je Uskrs najveći kršćanski blagdan. Radilo se jednostavno o osjećaju, točnije o djetinjem osjećaju, slatkastom ozračju Adventa i romantiziranoj slici Božića.

Danas kad sam majka, smisao muke, križa i otajstvo Uskrsa nikad mi nisu bili bliži jer ih proživljavam gotovo svaki dan. Vrijeme korizme i Uskrsa vidim kao idealno vrijeme za preispitivanje smjera vlastitog života kao i životnih vrijednosti i prioriteta.

Ove godine su nam svima uskraćeni brojni planovi, ALI konačno imamo mogućnost preispitati te sve planove. Imamo mogućnost proslaviti Uskrs na jednostavniji i prisniji način: manje stvari i poklona, manje čokoladnih zečeva i jajašaca, manje planova za posjet široj rodbini i brojnim prijateljima, manje strke i „odrađivanja“, a više obiteljskog zajedništva, više „bivanja“, više Njega.

Evo kako ćemo mi i zašto:

Kod kuće ćemo napraviti križni put s klincima. Već i prošle godine je dvoje najstarijih (tada 6 i pol, 5 g.) bilo dovoljno veliko da zajedno sa mnom u crkvi sudjeluje na ovoj pobožnosti. Isprintala sam im knjižicu sa slikama postaja koju su pratili i bojili u crkvi kako su se postaje izmjenjivale. Poslije smo još jednom zajedno prošetali crkvom kako bismo usporedili svoje slike sa slikama križnog puta u crkvi. Vratili su se kući puni dojmova.

Ove sam godine baš kupila sličice križnog puta za djecu sa stranice Teachers pay teachers jer je sad više nego prije naglašena potreba da pomažemo jedni drugima. Tekst namjeravam prevesti na hrvatski, napisati ga velikim tiskanim slovima da i oni mogu sami iščitavati, a za cjelokupnu molitvu križnog puta sam pronašla tekst na portalu Žena vrsna. Izgled sam preoblikovala, možete ga preuzeti u PDF formatu.

Zašto?: Želimo djeci ukazati da je i naš život poput puta na kojemu ima prepreka i teškoća; da taj put postaje lakši u hodu s Isusom, ali da na kraju tog puta dolazi NOVI život, onaj vječni u zajedništvu s našim nebeskim Tatom.

križni put za djecu

Na Veliki petak načinit ćemo krunu od trnja kao spomen na Isusovu muku. Ovih smo dana u šetnji skupljali grančice za pleteno uskršnje jaje pa mi je na pamet pao kupinov grm za ovu ideju. Pronašli smo ga u šikari. Dok nam pokušavala što opreznije odrezati podužu granu, ubola sam se nekoliko puta i jedva suzdržala suze (toliko o mojem kapacitetu za trpljenje). U tome sam trenu znala da je trnova kruna savršena ideja! Naravno, nećemo djecu tjerati da ju diraju, ali bit će cijeli dan izložena na stolu za promatranje i promišljanje, a vjerujem da će ju neki kriomice pokušati i dotaknuti.

Zašto?: Principom zornosti, tj. uključivanjem osjetilnih iskustava (vizualna, taktilna, olfaktilna…) djeca lakše uče i obogaćuju svoje predodžbe o zbilji. Trnovom ćemo krunom klincima moći pružiti jasniji doživljaj i shvaćanje stvarne boli i muke kroz koju je Isus prolazio zbog nas da nas svojom mukom i smrću otkupi.

Kao i svake godine bojat ćemo pisanice. S obzirom da će ove godine sudjelovati i malena seka (1,5 g.), a i izbjegavamo svaki suvišni odlazak u trgovine, bojat ćemo prirodnim bojama (peršin, cikla, jaja, kurkuma). U samoizloaciji imamo dodatno vremena i da napravimo ukrasne pisanice od slanog tijesta koje ćemo objesiti na grančicu i tako našem domu dodati još malo proljetno-uskrsnog ugođaja.

Zašto?: Simbolika jajeta nam je svima poznata, a samo modeliranje i bojanje je još jedan način stjecanja osjetilnih iskustava, kreativnog izražavanja i još bitnije, način je izgrađivanja suradničkih vještina i poticaj za obiteljsko zbližavanje.

Što se tiče gustativnih (okusnih) osjetila, ni njih nećemo zanemariti. 😉 Na Veliki četvrtak ćemo mijesiti i ispeći beskvasni kruh (tzv. židovski matzah). Uz njega ćemo se spomenuti i posljednje večeri i čitati o njoj. Iskoristit ćemo ga i na Veliki petak za post. Da, djeca mlađa od 14. g. nisu se dužna držati posta, ali to ne znači da im na jedan dan ne možemo zamijeniti desert ili uobičajene snack-ove ovom posnom grickalicom. Slatkiše koje smo planirali pojesti tog dana namjeravamo odvojiti za donaciju potrebitima.

Zašto?: Odricanje jača našu samokontrolu i karakter. Odricanje nam posvješćuje zahvalnost za ono što imamo. Odricanjem se učimo žrtvi u korist nekoga drugoga.

Na sam će se Uskrs na obiteljskom stolu naći jednostavna, a opet ukusna jela i par nama najdražih, jednostavnih i nepogrešivih slastica u čijoj će pripremi sudjelovati i djeca.

Iako će taj dan biti poput ostalih dana u našoj velikoj obitelji: glasan i dinamičan, nastojat ćemo usporiti i proslaviti jednostavan Uskrs s više molitve i usmjerenosti na Krista.

Uz ovih nekoliko navedenih stvari, namjeravamo klincima malo toga kupiti, a mnogo toga darovati: svatko će za poklon dobiti svoj najdraži slatkiš, a uz to ćemo im darovati svoje vrijeme, svjesnu pristutnost i neometanu pažnju, blagost i strpljenje.

Možete li navesti bolji poklon od toga?

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.