Kada i kako klince upoznati s povijesti? (Egipat)

Zaigrajte senet (tema: dom i obitelj)

egipatska igra senet
naš Senet

Uvod:

Egipćani su bili druželjubiv narod, a obitelj im je bila vrlo važna. Voljeli su imati velike obitelji, bez obzira na visoku smrtnost djece u to vrijeme. Živjeli su u velikim, proširenim obiteljima (djedovi, ujaci, bratići…) i brinuli zajedno jedni o drugima.

Iako je za Egipćane bilo vrlo važno imati puno djece, bolesnu ili deformiranu djecu su odbacivali jer su smatrali da nose prokletstvo bogova. Djeca su vrlo rano bila uključena u sve poslove, a djeca imućnijih s 5 ili 6 godina odlaze u palaču ili hram na obrazovanje. Večer je bila vrijeme kad se nakon napornih radova moglo opustiti i zaigrati senet.

senet
(izvor: Wikipedia)

Igra je prikladna za djecu od 4 godine nadalje, za dva igrača, a ono što ju čini zanimljivom i za odrasle je mogućnost kombinatorike i stvaranja strategije. Slična je igri Čovječe, ne ljuti se!, ali se figurice ne jedu i nema tzv. kućica iz kojih se polazi.

aktivnost: zaigrajte senet

trebat ćete: slano tijesto (ili već gotove figurice (5+5), boje, karton, flomaster, ravnalo, škare

  1. Od slanog tijesta/glinamola napravite 10 kuglica veličine manjeg oraha.
  2. Oblikujte ih u malene stošce.
  3. Osušite preko noći (možete brzinski u mikrovalnoj samo što onda malo nabubre).
  4. Obojite akrilnim bojama (5 figurica jednom, a 5 drugom bojom), može i običnim temperama. Idealno bi bilo obojati bojama bez štetnih sastojaka, a čak možete odmah na početku dodati malo prehrambene boje u tijesto prije sušenja.
  5. Ostaviti boju da se suši, ili brzinski osušite fenom.

Izradite ploču za igru. Najbolje je od kartona ili još bolje ako imate ljepenku.

Podijelite ploču na 30 polja kvadratnog oblika (3 x 10 redova). Podebljajte polja flomasterom. Po želji možete označiti početno i završno polje (mi smo to označili točkom kao početak i iksom kao završetak).

IZGLED PLOČE SENET

PRAVILA:

Postavite sve figurice na ploču: prednost pri postavljanju određuje se bacanjem kocke. Igrač koji dobije veći broj, prvi postavlja svoju figuricu (ne na polje start, već na kraj tog prvog reda u kojemu se nalazi start). Iza njega figuru stavlja suigrač, zatim 1. igrač i tako naizmjence do starta dok ne postave sve figurice.

Naizmjeničnim bacanjem kocke se pomiče bilo koja figurica koju želite, ali prema sljedećem pravilu: ona ne smije završiti na polju koje je već zauzeto vašom figurom. Ako završi na polju na kojemu je protivnikova figura, njegova se vraća na mjesto s kojeg je u tom bacanju krenula vaša.

Igrač koji prvi izađe sa svim figurama s ploče, pobijedio je!

*Mi smo se dogovorili da šestica ne znači novo bacanje te da se za izlazak s ploče mora dobiti točan broj (npr. ako ste 3 polja do izlaska, onda trebate dobiti četvorku).

igra počinje

dodatni izvori:

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.